Sunday, October 29, 2017

Graduation

With just T-12 hours to spare, this blogger is finally giving her piece of mind in hoping she will get some peace of mind.

I'm officially graduating tomorrow, an alumni with a Bachelor of Arts in English Language Studies. But I am going to be totally honest, 100% blunt and straightforward: I am not in the mood AT ALL. I don't want to go to my convocation tomorrow. I hate it.

I tried really hard to believe that I did it. Like everyone else, I am supposed to be happy with graduation, right?

Wrong.

I was hoping to graduate with a Sidang Chancellor pass, but when results came out around September last month, I had proved myself wrong. With that, I also proved myself incompetent. And with that also, my seething hatred towards myself burns even more.

I could do it, but I didn't. It was exclusively and solely of my own fault, and only mine.

Honestly it was just 0.01 point away.

Tu yang sakit tu.

.
.
.

So here's a little video I made while my friends and I went to pick up our jubahs, because I am trying SO. HARD. to not screw up tomorrow.



Tuesday, March 28, 2017

Skincare routine! (cheap drugstore items)

I have a combination/slightly oily on the nose type of skin. I have my fair share of acnes but alhamdulillah they rarely pop out and IF THEY DO it's only like one or two zits on the forehead.

Once in high school I had a VERY big one on top of my upper lip and it was so painful. It grew so big and it was filled with pus. It took me around a month to really let it dry and heal. So yeah I felt like having a third eyeball on my lip.

So here's my skin care routine. I'm only using drugstore items. Cuz affordable.

I've been using Neutrogena face wash for almost 4 years now, alhamdulillah it's the best suit for my skin. So far I've tried the Deep Clean foaming cleanser. I forgot to take a photo of it, but you can just google it.

I wash my face using the cleanser twice a day. Once in the morning, and once before bed.

I start my routine 30-45 minutes before going out in the sun, to really let the products seep through effectively (especially the sunscreen)

Step 1:
Wash face


Step 2: 
Moisturize. 

If it's in the morning, I apply a thin layer of aloe vera gel.
If it's at night, a thicker layer.


Step 2.1:
Some more moisture.
Rosken Bio Serum, it's very light and suitable for my combi skin.



Step 3.
VERY IMPORTANT!
Neutrogena Dry Sheer Sunscreen. I like how it gives my skin that shiny, dewy look.




Step 4.
Let the sunscreen dry for a bit. Then a light tap-tap of loose Johnson's baby powder.
I don't use compact powder/BB cushion, mainly because of hygiene.
I believe in my fingers more than the powder puff :D



And that's it!

Really simple.

Friday, August 12, 2016

Choki Choki BoboiBoy AR

This is not a sponsored post.

Baru-baru ni kecoh pasal Pokémon GO, the new Pokémon game which features real-time pocket monsters that you can catch just by using your mobile devices!

Yea sangat cool, and me being all curious, and just wanting to join the hype, I downloaded it as soon as it arrived in Malaysia and so I played for about 3 days before deleting it. (please note that I'm not a gamer, I never really enjoy playing games #nohate)

Dan taulah kan pasal the hooha on the game being haram and all, as it would cause trouble. I have no comment on that.

But enough about Pokémon GO.

Now I'm gonna focus on this new stuff, (although I'm pretty sure it's been around longer, even before that pokemon go) which is Choki Choki BoboiBoy AR!

AR stands for Augmented Reality, where extra elements are added using devices to further enhance our experience.

Dalam erti kata lain, AR ni menambah apa yang sedia ada supaya menjadi lebih gempak. Haaa cool kan.

So I came to know about this when I bought a packet of 5 sticks and wow ada kad boboiboy inside?!?!? *scream*

Pastu bila belek-belek, ada instructions on the back of the card saying to download the app on Play Store.

Once you open the app, just point your camera on the card...wait for it....and then...tada! 3D characters weh! You gerak-gerak also the characters ikut pusing sama!

My sister and I were like, whoa man dis some 22nd century doraemon stuff.

The next day we went and bought some more packets, only to be disappointed because we only got the regular cards. Heh baru la tau rupanya bukan semua kad boleh buat magik.





Tiba-tiba yesterday my sister bought the BIG BOX (yang ada 12 packet tu) and we opened them all and they all contained AR cards do you understand what an achievement this is!!!!!

So now we have about 60 cards, and 40 of them are AR cards. Heaven.



If you put in two cards, the characters will fight weh! You just sit and watch which one jatuh kalah.

I dunno, I think this stuff is pretty darn cool. AR ftw man.

Tuesday, August 9, 2016

Ayam Bamia!

Assalamualaikum! Fuh lama benor aku tak nulih entri baru.

Bukan apa, busy sokmo lepas balik dari raya haritu. (yekeniiii, bukankah kau tido dan makan sahaja) Eh manedeeee, aku pergi cari kerja tau. Nak cari kerja pun satu hal, sebab kebanyakan syarikat nak at least tiga bulan bekerja, tapi aku ni cuti sebulan je. Maka menganggur lah aku selama seminggu.

Jap, entri kali ni bukan nak cerita pasal job experience aku (buat yang kesekian kalinya, huargh bosanggg dohh) tetapi aku nak berkongsi resepi mak aku iaitu.....jeng jeng jeng, AYAM BAMIA!

Buat yang tak tahu dan mahu tahu, resepi ini berasal dari timur tengah dan rasa seperti stew. Entahlah aku google je. Tapi aku boleh confirm kalau ada lauk ni depan mata, memang tak pandang mende lain. Tiga kali serving aku sorang je makan muahaha! Selalu jugak orang kata rasa sama macam ayam kuzi kelantan tu, tapi jika kau amati betul-betul, ada kelainannya (cewah)

Baiklah, nah resepi. Ikhsan dari mak aku yang terer/terror.





4 servings.

2x Bawang besar
4 ulas Bawang putih
1 batang Kayu manis
1 unit Bunga lawang
Ayam dan kentang (ikut banyak mana nak, potong kecil-kecil)
Tomato sos 5 sudu besar
Air sikit
Susu satu cawan
Tomato potong empat
Garam dan gula

Tumis bawang besar, bawang putih, kayu manis dan bunga lawang sampai wangi.
Masukkan ayam dan kentang, tunggu sehingga separuh masak.
Lepas tu, masukkan sos tomato, kacau. Masukkan air sikit. Masukkan susu. Kacau sampai pekat. Akhir sekali, masukkan tomato. Calit sikit kat tangan, kalau tak cukup rasa, boh la gula ke garam.

Dah siap!

Selalunya keluarga aku buat hidangan ni sebagai entrée. Kitorang cicah dengan roti baguette. Kalau tak ada, dengan roti putih biasa saja pun sudah memadai.

Dan selalu juga kalau ada tetamu datang ke, nak buat openhouse ke, ayam bamia ni lah yang akan dibuat. Sebab memang tak pernah lari dengan selera orang. Mesti kena punya lah dengan tekak masing-masing haaa power tak power mak aku ni.

Memang uuummmphh! wa cakap lu~

Wednesday, July 13, 2016

Tragedi Syawal

Pada 30 Ramadhan yang lalu, keluarga aku dikejutkan dengan berita bahawa Maklong Azi meninggal.

Waktu dapat berita tu, aku dengan ayah tengah berniaga biskut raya kat festival berdekatan rumah. Sangat pilu, sebab masa tu ayah baru je bagitau aku Maklong Azi masuk ICU disebabkan penyakit yang begitu complicated. Beliau dah berada di hospital sejak mula Ramadhan, dan tak siapa sangka beliau akan keluar dari hospital selepas genap sebulan, dan pulang terus ke rahmatullah.

Terus tergendala aktiviti jual-menjual, sebab aku rasa macam tak berpijak di dunia nyata. Terus aku takda mood nak senyum kat pelanggan. Lama jugak aku termenung, tapi sambil tangan automatik capai biskut masuk plastik, capai duit masuk bekas duit. Serious memang rasa nak balik rumah.

Tup-tup terus ayah aku kata, "Kak kita balik kampung terus lepas zohor nanti." Memang kelam kabut semua. Nasib kitorang memang dah packing baju- baju dan barang untuk dibawa ke sana.

Haih, sedih. Suasana kat kampung sangat sombre. Achik aku kata "Dah habis ah mood raya." Bayangkan, esoknya nak raya, tiba-tiba terjadi macam ni. Terkejut, sedih, semua ada. Tapi, Allah dah merancang perkara ni, dan Allah lah sebaik-baik perancang.

----------------------------------------------------------------------------------------------------

Teringat waktu berniaga tahun lepas, maklong aku ni antara mereka yang suka order biskut raya melalui kitorang. Dia akan kumpulkan order kawan-kawan, pastu kitorang akan hantar biskut ke syarikat. Dalam keluarga pulak, maklong aku memang jenis yang berkaliber. Yang kecoh suka bersembang dengan semua orang. Aku ingat lagi waktu kanak-kanak dulu, aku panggil dia maklong ZA, sebab dia guna produk mekap Za. Maklong aku ni selalu jadi mak andam, dia la yang mekapkan pengantin perempuan dalam keluarga kitorang. Aku pulak suka menyibuk tengok pakar buat kerja kan, heh.

Maklong aku ada seorang anak lelaki, umur baru 5 tahun. Sebak waktu jasad nak dibawa ke kubur, pastu anak dia asyik kata "What happen mummy? What happen?"

Kematian yang tak disangka-sangka, dan sangat meninggalkan kesan kepada kami semua. Haih. Al-fatihah untuk maklong Azzilah ku. Semoga tenang di sana, ditempatkan di kalangan orang beriman, dan dicucuri rahmat ke atas rohnya.

Friday, July 1, 2016

En route to #SeniorYear

Bismillahhirrahmanirrahim.

Alhamdulillah guys. This kid right here has officially ended her second year of ELS. Tahun kedua pengajian yang sungguh padat dengan.......emosi. 

Ya betul. Emosi. 

Semester ni semua subjek susah gila. Bermula dari core subjects iaitu Sociolinguistics, Multimedia English, Morphology and Syntax, Research Methodology, TITAS, sampailah ke electives iaitu Falsafah Sains dan Seni Lukis........semua aku rasa macam bayi yang tak reti duduk diam, yang perlukan perhatian aku sepanjang masa. Kalau aku sorang memang mampus la, tapi syukur lecturers semua sangat banyak membantu,  T__T

Aku baru je (baca: 15 minit yang lalu) habis final examination yang tempohnya selama 3 minggu lamanya. Mereput? Memang kerepot dah aku ni ha tunggu bilaaa laaaa naaaak baaaliiiik rumaaaah. Mula-mula memang sakit hati bila orang lain dah huha huha tarik beg nak pulang ke kampung halaman. Rasa pedih, bagai disiat-siat apabila orang bertanyakan,

"Eh bila habis exam?"

"1 julai."

Di sini reaksi mereka sama ada A) gelakkan aku B) senyum sinis C) cakap takziah

"Ala rumah dekat jeeeeeeee kaaaannn"

Ye aku tahu there's really nothing to complain about, tapi ye la. Sakit hati. Annoying gila kot. Dah tu memang la rumah aku dekat, tapi aku ada kat rumah ke sekarang?! Hah? HAH?! (emo gila)

Tapi tu waktu mula-mula dulu la. Sekarang aku dah matang sikit, dah tak heran dengan komen-komen malah lebih pokerface dari biasa hahahahahaha.

Perasaan aku bila habis exam AKA habis second year? Takda perasaan. Kenapa aku numb? Mungkin sebab, ye la seperti aku katakan di atas nuuh, semester ni menyaksikan perangai aku yang paling entah apa-apa, paling mengada, paling WTFBBQ, tunggang terbalik sana sini so aku taktau la result aku macam mana nanti. Aku memang awal-awal dah kabo ke mama dan ayah yang aku tak yakin dengan sem ni. Setiap hari aku breakdown. Setiap hari aku call mama ayah, sampaikan diorang dah bosan dengar aku membebel pasal itu ini. Tapi aku tetap juga call mereka, supaya aku reda dan tenang dengan kehidupan.

To quote swag kids nowadays, "EMOSI RABAK TEROXX" yea that about sums it all up perfectly (aku PMS the whole year ke apa)

Well, I just hope for the best. Lagi-lagi di bulan Ramadhan yang penuh barokah ni. Usaha dah, sekarang kena banyakkan berdoa, dan paling penting sekali, tawakkal. Do the best, pray for bless, let Allah s.w.t. do the rest.

Selamat Hari Raya Aidilfitri, Maaf Zahir dan Batin. 

Yang benar,
#pokerface

Wednesday, June 22, 2016

Pengalaman pekerjaan yang picisan. (3P)

I have left school 4 years ago, and Ramadhan has never been the same ever since. (masih dalam mood nak post everything ramadhan ke kak?)

Tapi kali ni nak cerita pasal pengalaman kerja aku pulak. Haaa menarik kenzzz


Year 2012
Finished SPM. Excited nak pergi job-hunting because being a freeloader ain't cool yo. Punyalah pusing mall sana sini, last sekali dapat jugak. Became a boutique assistant for only 3 days sebab tetiba akak situ kata,

"Dik awak kerja ni sampai bila eh?"

"??? Uh sampai result SPM keluar???"

"Oh ya ke, sebab manager cakap kat akak awak ni kerja untuk masa sale ni je. Takpelah, ni gaji."

"?????????"

Ya that sale was the Year End Sale during the weekends so memang aku kerja kat boutique tu tiga hari je hahahah. Well, pengalaman tetap pengalaman.


Year 2013
Sambil-sambil ambik lesen memandu tu, terasa bosan duduk melepet kat rumah. Jadinya aku pun tanya kawan-kawan lain kot la diorang tahu ada vacancy memana. FYI memang waktu tu berlambak budak-budak satu batch kerja fast food restaurant, kerja kat petrol station, sampaikan aku rasa MALAS dan TAK NAK keluar rumah sebab kang mesti asyik terserempak je haha (ye aku memang tak suka bersosial) 

Last sekali Faizah ajak aku kerja kat tadika dekat dengan perumahan. So off to a new job! Kali ni lama sikit tempoh pekerjaan aku, iaitu seminggu. Haa lama la tu kan kahkahkah. Waktu first day tu aku agak terkejut dengan betapa banyaknya kanak-kanak menangis tak mahu lepaskan mak diorang. Aku rasa waktu aku tadika dulu aku lek je kot takde nangis-nangis ni (mungkin sebab aku seorang nerd hm kbai) and then aku rasa Faizah perasan kot aku macam shocked gila, terus dia kata,

"Wei ko amek je memana budak yang tengah menangis pastu tenangkan dia."

"???"

Tanpa membuang masa aku pun grab a nearby kid, pegang tangan dia, dan terus beri kata-kata semangat seperti,

"Adiiiiik jangan la nangis takpe nanti mama datang balik petang nanti ambik adik."

"T-t-ta-tapi petang nanti t-t-tu lambaaaaat" (cries even more)

Pastu aku pon terus peluk dia dan tepuk-tepuk belakang sampai la cikgu-cikgu tadika tu kata kelas dah nak mula. Wow good job you have successfully manned the mission! Ye sangat successful, sampai aku tak perasan tudung aku dah berubah. Dari elok-elok tekstur kain bawal, lepas tenangkan budak tu tudung aku jadi tekstur melekit pulak. Aku pandang Faizah, Faizah pandang aku balik, pastu dia buat thumbs up. -___-"

Oh ye, aku kerja kat tadika ni bukan bermakna aku jadi cikgu. Aku jadi tukang jaga toddlers. Yea, the little kids yang berumur paling tua pun 2 tahun. So antara job scope aku adalah: mandikan, pakai baju, basuh poopoo, teman gi tandas, lap muntah, lap hingus, main dengan diorang, tepuk bagi tidur, suapkan makanan................................pokoknya aku jadi ibu diorang selama 10 jam working hours. 

Pengalaman jadi nanny ni memang sangat tak boleh dilupakan, sebab bagi aku ni lah antara pengalaman PALING BEST dan SANGAT mengajar aku erti hidup. Memang best luangkan masa dengan anak-anak (oops anak kerr) rasa begitu diperlukan sepanjang masa hahahaha. Ye akan ada yang mengatakan

"Ak en la ko baru kerja situ seminggu! Try sebulan tengok! Mahu menangis layan diorang ha! Nanti tunggula ko ada anak-"

The time comes when the time comes. Now just let me enjoy okeh. (over sangat)

Seminggu kerja tadika, tup-tup dapat surat mengatakan aku kena lapor diri. Hah lapor diri?! Terlupa pulak sebelum SPM dulu ada apply nak masuk PLKN.......... (cerita pasal PLKN di lain hari) maka ciao cincau lah aku bersama duit gaji yang masyukkkk eh mestila masyuk penat der jaga anak orang. 

Lepas tiga bulan berfoya-foya di hutan kelapa sawit Perak, maka pulanglah aku ke negeri tercinta bersama kulit rentung dan badan yang EH KENAPA MAKIN GEMOK ye duduk PLKN makanan sedap-sedap wei ok nanti aku cerita lebih lanjut, sekarang fokus pada work history aku yang picisan dan marhaen ini ya rerakanz.

Dapat result SPM, apply UPU. Hm masih ada lagi cuti berbaki 3 bulan sebelum melangkah masuk ke universiti, bagaimana ya? Aku bernasib baik sekali lagi kerana Nina ajak kerja kat sebuah restaurant terletak di tengah-tengah bandar. Ni lah pengalaman pekerjaan aku yang paling lama, iaitu 3 bulan setengah.

So job scope aku, in simpler words, adalah to handle semua ruang yang bukan dapur. Ha paham tak? Sebab dapur adalah bahagian chef. Makanya ya kerja aku termasuklah menjadi waitress, cashier, buat air, mengemop mengemas semua tu. Kalau la aku katakan kerja tadika dulu tu paling mengajar aku erti hidup, hm tidak lagi. Sewaktu aku kerja di restaurant ini lah pengalaman yang paling membuka mata aku. Dealing with people, layan kerenah orang, dan dealing with people. Sangat-sangat out of my comfort zone. FYI aku memang tak suka kerja pejabat. Y'know, environment yang ko duduk je hadap laptop buat filings and all, itu memang bukan style aku. Aku suka kerja yang memerlukan aku untuk bergerak ke sana ke mari. That's what I wished for, and that was what I got.

To me, working in this restaurant was the best gig ever, because

1) I went out of my comfort zone
2) I had to deal with people (!!!)
3) I mastered the art of multitasking

Part favourite aku adalah pabila aku kena jaga bar. Haip ni restaurant halal ni, takda arak. Cumanya tempat buat air tu kitorang panggil bar. Aku paling suka buat air. Nak-nak kalau customer order air yang pelik-pelik contohnya macam mocktails yang ada 10 steps, atau nak air buah ke avocado ke sebab aku suka blend-blend ni, pastu air oren for breakfast yang memang 100% rasa macam ko minum kat hotel, peh layannn. TAPI air yang PALING aku tak suka buat adalah teh tarik, sebab aku sangat tak handal part tarik-tarik. Banyak kali dah customer return sebab woi apasal buih takde?! Hm k.

Actually banyak lagi benda aku nak cerita pasal experience working in a restaurant ni, tapi post ni terlalu panjang dah. Maka untuk recap:

1) Apply for PLKN
2) Go out of your comfort zone
3) WORK IN A RESTAURANT


Seriously, memang life-changing.

 

Tuesday, June 21, 2016

Pelajar contoh.

Dalam tak sedar, dah almost two weeks aku berada di sini menikmati suasana Ramadhan di UKM. Sebelum ni elok-elok je exam aku habis sebelum mula puasa, kali ni lain pulak. Our Hijri calendar is based on lunar movements, and because of that Ramadhan is 10 days earlier every year. 

Alhamdulillah kali pertama aku experience puasa di UKM, pada minggu study week. Kelas semua dah habis, presentation kuiz assignment semua dah submit. Dan seperti semua student mengetahui, memang gila la waktu-waktu terakhir AKA minggu ke-13 minggu ke-14. Nak pulak aku ni jadi wakil kelas, kena kumpulkan files for this one subject. Memang ke hulu ke hilir jumpa orang sana sini. Dan ini juga menjadi salah satu sebab kenapa aku tak luangkan study week kat rumah. Orang lain syok bersenang-lenang seminggu lamanya duduk rumah, aku kena pulang ke UKM kerana harus mengumpulkan files dan submit by hand to the lecturer. 

Aku tak complain pun. Sebab pengalaman telah mematangkan aku di mana pada semester-semester terdahulu aku langsung tidak berusaha nak buat ulangkaji pabila berada di rumah sewaktu study week. Kat rumah memang tak boleh study wei. Nak kata tengok TV, ayah aku dah cabut Astro so memang tv kat rumah tu buat kumpul habuk je. Tambah pulak the only ones who REALLY watch the TV are my mother and sister. Mama dengan channel Diva, Adik dengan channel Korea asyik Runningman tak habis-habis. So bila Astro cabut, memang say bye-bye je la kat TV tadek sape nak pandang kau dah heh. 

Back to the story. (apa story aku sebenarnya hm) Culprit terbesar semasa berada di rumah adalah INTERNET. Dulu, kini, dan selamanya. Satu family aku internet addicts,serious tak tipu. Daripada ayah, ke mama, ke aku, ke adik-adik aku. Semua hantu internet. So memang heaven lah kan buat seorang introvert macam aku ni yang sugguh malas mahu keluar makan mahupun berjumpa rakan. Paling best, sebaik sahaja tiba di rumah, WiFi connect automatically dan zass!! aku akan hilang dari pandangan semua orang (actually berada di bilik layan Tumblr, YouTube, Twitter, Instagram, pekejadah semua tu)

"Ak en la rumah kau dekat je kan! Setiap minggu balik kan!"

Walaupun rumah aku dekat dengan kampus, iaitu hanya sejam perjalanan through kereta/dua jam perjalanan through public transport namun aku bukanlah jenis yang tiap-tiap minggu balik rumah. Boleh kira pakai jari berapa kali aku balik rumah. Paling koman pun waktu cuti midsem je balik sekejap. Kawan-kawan yang duduk Utara/Pantai Timur lagi rajin balik daripada aku ni sobs sobs.

Kenapa aku begitu jarang berada di rumah? Sebabnya tak lain tak bukan, adalah kerana kokorikulum. Ok tu cerita untuk lain hari.

Back to the story. (again) so makanan aku hari-hari bila duduk merempat kat kolej tunggu nak jawab exam ni adalah.....sahur kurma, air kosong. Kalau rajin, naik pantry buat susu omega plus oat. Pastu untuk berbuka pulak aku join yang lain makan dalam talam beramai-ramai. Bukan sahaja free, malah menjimatkan duit serta boleh mengeratkan hubungan silaturrahim (ceh padahal baru 3 kali je makan situ) 

Entahlah aku pun dah lupa aku ni makan apa sebenarnya kat sini?! Nak kata badan susut, bertambah gemok pulak aku. Tu la, study kuat sangat ni kot. (hm)


Tapi harini aku perlu berbangga dengan diri sendiri, dan kau juga perlu berbangga dengan diri aku. Kerana aku berjaya sahur dan terus menunaikan solat serta study! Ini pencapaian yang sungguh memberangsangkan! Bayangkan, selalunya habis selesai je baca doa lepas solat subuh, memang aku landing atas katil. Nak-nak pulak cuaca sekarang ni yang sejukkk peh nikmat wei. Tapi harini aku ketepikan segala kemahuan nafsu tidur, lalu terus mencapai pen dan highlighter untuk buat nota dan revision. Fuh fuh semangat gila sampai aku off data kat phone! Ni memang serious nak belajar ni! Sampailah aku rasa macam dah tak boleh nak carry on dah, rasa berat mata memandang berat lagi bahu memikul, maka aku pun memutuskan untuk rehat dan tunggu lepas zohor. Memang penat der, aku rasa tak pernah otak aku bekerja keras sekeras ini. Sedang aku melihat jam untuk menentukan waktu (ceh kononnya macam dah study 5 jam straight lepas subuh) aku pun tengok....

Ya Allah baru pukul 8:15am?! Dua jam je aku menelaah pelajaran?!

Serious wei nak pengsan rasa. But I had to pat myself at the back because of this astounding achievement, and proceeded to reward myself with a nap (which lasted until 1pm)

Macam ni la pelajar contoh. Yo yo oo je belajar, konon gempak habis la 2 jam. Yang tak gempak tu tidur 4 jam kembali kenapaaaa dirikuuuu iniiiii aisehhman

Ok la, sekarang nak Isyak, pastu nak terawih.

Semoga diri kau dan diriku baik-baik sahaja. 

Friday, April 8, 2016

Morning glory.

Alangkah bagusnya kalau "berpagi-pagian" tu menjadi satu budaya kat sini. Bangun dan persiapkan diri awal-awal, pergi senaman, sarapan pagi. Lepastu mulakan kerja di pagi hari dengan tenang hati.

But from where I am currently, it's the opposite.

Kita lebih suka meluangkan masa di malam hari. Buat kerja, buat perjumpaan, lepak, sembang, makan-makan. Semuanya buat waktu malam, kadangkala sampai jarum jam dah menunjukkan pukul 2, 3 pagi.

Antara sebabnya selain ada hal/kerja/kelas, adalah kerana pukul 8 am tu terlalu awal. Pukul 9 am tu masih terkebil duduk atas katil. Pukul 10 am baru lah boleh function, tu pun kalau elok kena dengan mood.

Aku pelik sebenarnya. Kebanyakan kita di sini adalah Muslim. Dan aku ada terbaca kat mana entah, bahawa "A Muslim should be a morning person by nature."

Aku setuju dengan pernyataan tu.

Kalau betullah nak ikut macam mana yang Islam sandarkan, pukul 10 dah bersedia untuk tidur. Sebab nak sediakan badan bangun tahajjud pukul 4 nanti.

Tapi kat sini, lain. Semua jadi "night-owls", dan kadangkala kalau dalam group WhatsApp tu, memang tak sah kalau takda orang sembang sampai pukul 3, 4 pagi. Kalau berbicara perkara ilmiah yang serius, takpe. Ni sebaliknya.

Aku tulis kat sini, bukan sebab aku tiap hari bangun tahajjud dan pergi bersenam. Aku tulis kat sini, sebab aku terpikirkan kenapa aku ni selalu susah hati dan "mahal" rezeki. Rupanya memang ada kaitan dengan bangun awal pagi.

Aku masih berada di takuk lama, dan memang susah nak buat anjakan paradigma ni sebenarnya. Lagi-lagi kalau kau seorang je tanpa ada yang nak bangun bersama-sama. Bila ingat balik kisah Rasulullah s.a.w. yang begitu tabah berseorangan menyebarkan Islam, terus insaf.

Sesungguhnya diri ini begitu lah kerdil nye pun adui.

Tapi, tu lah. Memang aku harap sangat dapat jadi morning person macam mama dan ayah, dan seterusnya jadi manusia yang berguna. Salute sama mereka!